Zo ongezond is lunchen aan je bureauSnel een paar happen en dan weer door met typen. Het is druk, je hebt een deadline en je taken moeten af. Veel mensen vergeten daarom de tijd te nemen voor een goed lunchmoment en kauwen achter de computer hun bammetje weg.


Vijf redenen waarom je niet moet lunchen aan je bureau.


1. Je wordt er dik van Als je rond het middaguur wat boterhammen wegwerkt achter de computer, ben je eerder geneigd om meer te eten en later op de dag meer te snacken. Je bent niet gefocust op wat je binnenkrijgt omdat je veel meer bezig bent met wat er op je scherm gebeurt. Je aandacht ligt niet bij de maaltijd. Weet jij nog wat voor broodje je gisteren hebt gegeten?


2. Je bent vatbaarder voor stress Een pauze die je achter je computer doorbrengt, kun je eigenlijk geen pauze noemen. Als er een mailtje binnenkomt, zit jij klaar om ‘m te lezen. En nu je toch bezig bent, kun je ‘m ook gelijk even beantwoorden. Als er wordt gebeld, neem je de telefoon op. Je bent immers in de buurt. Hierdoor blijf je tijdens het eten alert en is er geen moment dat je je werkdag onderbreekt. Je werkt namelijk gewoon door.


3. Je bureau is een broedplaats voor bacteriën Er zitten meer bacteriën op een toetsenbord dan op een toiletbril. Samen met alle andere microscopisch kleine beestjes op je computermuis, telefoon, bureaustoel, pennen en potloden vormen zij een heel grote bron van bacteriën op je bureau. Sommige bacteriën worden door jou en je collega’s verspreid. Door te hoesten en te niezen bijvoorbeeld. Ook als je krabt aan je huid strooi je onbewust wat micro-organismen rond op kantoor.


4. Je energielevel bereikt een dieptepunt Niemand kan zich de hele dag concentreren. Een pauze is nodig om productief te blijven. Want werken levert energie op, maar kost ook energie. Na twee uur neemt je concentratie al af. Je merkt dan dat je fouten gaat maken en dat het werk zwaarder is.


5. Je komt niet in beweging Je bent het grootste gedeelte van de dag op je werk aanwezig. Als je een kantoorbaan hebt, betekent dat vaak dat je veel uren achter je bureau maakt en dus veel zit. De effecten van langdurig zitten op je gezondheid zijn soms levensbedreigend. Zitten is slecht voor je: daar kun je niet meer omheen.


Lees het volledige artikel op Gezondheidsnet

Recente blogposts

Alles weergeven