Verslag studiereis MICE

Provincie Luxemburg


Gewapend met een paar stevige sneakers, een beker koffie en een knalroze tas om reden van herkenbaarheid, wacht ik bovenaan de trappen in de centrale hal op de genodigden van de tweedaagse studiereis MICE in de provincie Luxemburg. Een voor een stromen ze toe, al dan niet met vertraging, al dan niet buiten adem.


Buiten wacht onze chauffeur Marco ons op om onze koffers in te laden en ons naar de eerste  bestemming te brengen. De sfeer is meteen hartelijk, want enkele deelnemers kennen elkaar van andere gelegenheden en de zon belooft ons heel de reis te vergezellen.


Om half elf worden we opgewacht door Christelle en Jonas van het Convention Bureau van de provincie Luxemburg bij A l’Ange Gardien, waar we worden rondgeleid door Monsieur Hubert. A l’Ange Gardien  is een verrassende plek, en maakt deel uit van de wereldberoemde site van Orval. Het volledig gerenoveerde en gemoderniseerde gebouw komt tegemoet aan alle hedendaagse noden en behoeften en je geniet hier van het meest uitgebreide aanbod van Orval-producten. Maar er is meer, Monsieur Hubert toont ons vergaderzalen en auditoria uitgerust met hedendaags didactisch materiaal waar seminaries voor zowel grote als kleine groepen kunnen worden gegeven.

Exclusief in de l’Ange Gardien wordt ook Orval van ’t vat getapt, beter bekend als de groene Orval. Het hoeft niet gezegd dat ook wij aan een proeverij werden onderworpen. Niet een, niet twee, maar drie verschillende Orvals met bijhorende kazen wachten om geproefd te worden.


Na een korte wandeling tot aan de abdij om de Orval uit onze benen te jagen, rijden we richting Martuez waar we op de site van People First kennismaken met Gauthier Ville. Even rondkijken in de prachtige lodge met terras en barbecue doet ons besluiten dat we hier op een toplocatie zitten. Het ervaren evenementenbureau People First maakt al meer dan 10 jaar bedrijven gelukkig en helpt het vertrouwen van werknemers de versterken. Dat wordt meteen duidelijk wanneer Gauthier ons meeneemt in het bos voor een aantal teambuildingactiviteiten.  We lossen puzzels op, proberen het magische pad uit en leren knopen leggen. Voor de deathride is helaas geen tijd, want we worden verwacht in Hotel Le Florenville in Florentin.


Zeg niet gewoon ‘kaaskroket’ tegen een ‘croquette au fromage d’Orval’, het is gewoon niet te vergelijken. Smullen is het, werkelijk smullen. De gastronomische ervaring wordt nog versterkt door de hartelijkheid van gastvrouw Stéphanie die ons in vlot Nederlands te woord staat en ons nadien een rondleiding geeft in het etablissement. Of je nu een meeting wenst in een salon, pianobar of vergaderzaal, hotel Le Florenville heeft het allemaal.  Dit moderne designhotel is de ideale uitvalsbasis voor de zakentoerist.

We rijden verder richting Porcheresse, maar stoppen even in Rochehaut en genieten van het prachtige uitzicht over de vallei en de gezelligheid van dit stille dorp.


Nog zo’n prachtige dorpje is Sainte-Cécile, aan de oevers van de Semois. Blakend in de Gaumse zon, bezichtigen we La Grémille, een gîte die zowel dienst doet als vakantiecentrum voor scholen maar evengoed bedrijven ontvangt voor vormingsdagen. Modern maar sfeervol en absoluut authentiek.

Authentiek is ook de paardenkar van Le Chariot à Fondue uit Porcheresse. Moeder en dochter aan de teugels, wij op de kar, nippend aan een roséwijn en omringd met streekproducten, ontdekken we het Ardense binnenland op het ritme van de trekpaarden. Fonduen is eveneens een van de unieke ervaringen die ze aanbieden maar wij zijn alweer op weg naar onze volgende stop, tevens de eindhalte van vandaag.


Ferme de Randoux is een prachtige vierkantshoeve dichtbij Houffalize met 11 kamers, vergaderzaal, 3 salons en wellnessfaciliteiten. We zijn een beetje overdonderd door zoveel luxe, te meer omdat onze groep van 7 de kamers voor het uitkiezen heeft. Ik ervaar het gevoel van het kind in de bollenwinkel. We frissen ons op of nemen een duik in het zwembad en komen monter en hongering de keuken in waar de chefkok ons opwacht.

Met groene schort en echte koksmessen bereiden we samen het 3-gangendiner, de instructies van de kok nauwkeurig volgend. Een klein uur na onze teamcooking zitten we gezellig aan tafel te smullen van een heerlijke maaltijd, nakeuvelend over een fantastische dag. Moe maar voldaan wordt er slaapwel gewenst en om middernacht is het stil, zeer stil.


Heerlijk uitgerust verschijnt de volgende morgend iedereen aan het ontbijt, klaar voor een nieuwe dag vol ervaringen en indrukken. Maar eerst een eitje; met of zonder spek, vraagt Monsieur Fortez. Ook cateringservice is hier mogelijk.

Met het ontbijt net achter de kiezen is het tijd voor actie, echte actie want de trailer met quadbikes staat al klaar op de parking. We nemen plaats in het busje van Wildtrails dat ons naar het hoogste punt zal brengen om vandaar een onvervalste ‘downhill quadbike experience’ te beleven. Onder uiterst professionele begeleiding worden we vertrouwd gemaakt met deze perfecte combinatie van een mountainbike en een gocart. Vittessen worden uitgetest, helmen opgezet en weg zijn wij… Het is een rit die ons lang zal heugen, met afdalingen in het bos en crossend door het water. Het is te snel voorbij, wordt er unaniem besloten.


Maar tijd om te treuren is er niet, want we rijden al richting Bastogne en maken een korte stop bij het Memorial van Mardasson en het Bastogne War Museum. Er wordt even stilgestaan bij het monument en de vriendschap tussen het Belgische volk en de Amerikanen die schouder aan schouder vochten tijdens de Slag om de Ardennen.


Al even legendarisch in Bastogne is de trein van Wagon Léo, het eindstation van onze tweedaagse studiereis. Al 3 generaties lang is dit familiebedrijf een begrip in de streek, en terecht. Het concept rond het spoorweguniversum is uniek, de keuken serveert met verve klassiekers uit de bistronomie en het personeel vertroetelt je. Wil je een coupé of een vergaderzaal huren, geen vraag is hen te veel. Zelfs als je een dag langer wenst te blijven, boek je gewoon een kamer in het hotel.


Na een verrukkelijke lunch moeten wij helaas huiswaarts, maar we kunnen terugblikken op een boeiende reis doorheen de provincie Luxemburg en genieten nog even na van het warme herfstweer.


Deze studiereis werd mogelijk gemaakt door Wallonië België Toerisme i.s.m. Ardenne-Meetings..Recente blogposts

Alles weergeven