Tijd voor uw eindejaar digitale opruiming


We verwachten niet dat je dit nu meteen aanpakt. Doe wat wij doen met alles wat we al een tijdje uitstellen: stel jezelf een Outlook-herinnering in om het over vijf dagen aan te pakken. Ga 2022 lichter dan ooit in.


Verwijder de accounts die u niet gebruikt. We hebben deze allemaal, en sommigen kunnen terugkomen om ons te bijten als we niet waakzaam zijn. Ze kunnen lastig te vinden zijn (ze worden niet per se op één plek verzameld) en dit proces wordt vaak doelbewust moeilijk gemaakt. Maar het is de moeite waard om wat tijd door te brengen om ze op te sporen.


Verwijder apps die u niet gebruikt van uw telefoon. Apps stapelen zich stiekem op op onze apparaten. Verwijder om de paar maanden alles wat je niet nodig hebt. Belangrijk: verwijder niet alleen de app, maar ook het bijbehorende account. Doe dat deel eerst zodat je het niet vergeet.


Audit toegang tot apps van derden. Alle grote technologiebedrijven bieden tools om te zien welke apps je toegang hebt gegeven tot je account. Ga door en trek de toegang in tot apps en services die u niet meer gebruikt.


Verwijder software die u niet op uw computer gebruikt.

Meestal ondergebracht onder de opslaginstellingen, kunnen deze worden gesorteerd en verwijderd. Best blader je ook door je documenten en andere bestanden om te zien of er grote of oude zijn die je eruit kunt halen. Er zijn waarschijnlijk veel duplicaten op uw harde schijf waarvan u niet eens wist dat ze er waren.


Verwijder browserextensies die u niet gebruikt. Zelfs als je voorzichtig bent met wat je installeert, zijn extensies beruchte gegevensdieven. Sorteer ze periodiek.


Reset, recycle of doneer apparaten die u niet gebruikt. Er is waarschijnlijk ergens bij u in de buurt een zaak die uw oude elektronica kan opknappen of recyclen. Zorg ervoor dat u ze terugzet op de fabrieksinstellingen of de opslagschijf van tevoren wist.