Netwerken op een efficiënte manier


Netwerken is een must. Dat weten we allemaal. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe netwerk je op een efficiënte manier? Door te geven, te geven en nog eens te geven, aldus netwerkexpert Dimiti Verhoye. “Het is niet omdat je iets voor je netwerk doet, dat je onmiddellijk iets terug moet verwachten. Ik geef, maar ik heb tijd. Mijn idee: iedereen kan ooit van pas komen.”

Een goed netwerk biedt kansen. Ben je zelf niet zo’n netwerker? Dan heb je vast iets aan de tips van netwerkspecialist Dimitri Verhoye. “Netwerken begint met het ontmoeten van mensen. Maar het grote werk komt daarna: het netwerk in stand houden en laten renderen.” Hij geeft tips hoe je dat doet.


Tijdens het event


Kom vroeg Als je vroeg komt, zijn nog geen groepjes gevormd, en kan je zelf kiezen op wie je afstapt. Je ziet bovendien wie binnenkomt en kan hen meteen aanspreken.

Vat post bij de uitgang Je ziet niet enkel wie binnenkomt, maar ook wie buiten gaat. Op die manier kan je vertrekkers die je per se wil spreken, nog net onderscheppen.

Bereid je voor Zorg voor een goede pitch waarin je jezelf voorstelt. Het is wel belangrijk dat je dit nooit als eerste doet. Als je je gesprekspartners laat voorgaan, kan je in je pitch inspelen op hun interesses.

Mijd grote groepen Breek niet in in een groep, dat is onbeleefd. Probeer het oog te vangen van iemand in de groep. Lukt dit je, dan heb je diegene te pakken die zich verveelt. Verlos hem uit zijn lijden.

Mijd collega’s Ga nooit met meer dan een collega naar een netwerkevent. Zijn het er toch meer? Laat ze dan links liggen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je de hele avond met je collega’s staat te zeuren over alles wat fout loopt in het bedrijf.


Na het event


Schrijf je visitekaartjes vol Vervolledig de visitekaartjes die je net ontvangen hebt. Noteer datum, locatie, evenement en eventueel wie jullie aan elkaar heeft voorgesteld. Noteer niet alleen contactgegevens, maar ook aanknopingspunten zoals hobby’s, passies en projecten.

Neem meteen opnieuw contact op Een nieuw contact is na één tot drie dagen koud. Wacht dus niet om te mailen, te bellen of te connecteren op LinkedIn.

Laat nooit met je groeten bellen Als je een goed netwerk hebt uitgebouwd, dan kan je ook anderen ervan laten genieten. Maar zeg nooit: “Bel met mijn groeten.” Neem zelf de regie in handen en breng hen in contact. Dan staan ze allebei bij jou in het krijt.

Bel op verjaardagen Iedereen vindt het fijn om verjaardagswensen te krijgen. En dat is de dag bij uitstek dat je volledig belangeloos kan bellen. Denk twee keer na wie je belt, want eenmaal je ermee begint, moet je dit elk jaar opnieuw doen. Anders lijkt het toch weer opportunistisch.


Lees alle tips op de site van VDAB

Recente blogposts

Alles weergeven