'Neen' zeggen tegen je baas


Weet jouw baas je steevast te vinden wanneer er extra werk verzet moet worden? En denk je wel vaker: ik heb hier geen tijd voor? Dan is het interessant om een manier te vinden die je helpt nee te zeggen tegen je baas. Maar dan wel op zo’n manier dat je baas een ja hoort. Klinkt ingewikkeld? Welneen, met deze 3 richtvragen zet je jezelf op weg naar minder overuren en efficiënter werk zónder je baas te schofferen.


1. Heb ik hier écht geen tijd voor? ‘Kan ik dit erbij hebben of niet?’, is een vraag die je je zeker moet stellen wanneer je baas een nieuw rapport op je bureau dropt. Het antwoord kom je alleen te weten door een lijstje te maken van alle taken die je nog moet afwerken en daar een tijdsschema aan te verbinden. Vink ook aan welke taken prioritair zijn.

Heb je in je planning nog tijd over? Prima, dan kun je met een gerust hart ja zeggen tegen je baas. Zit je weekplanning al bomvol? Vraag dan aan je baas om even samen te zitten en je takenlijst te overlopen. Zo leg je de bal in zijn of haar kamp: mag je andere taken even opzijschuiven om die nieuwe opdracht af te werken of niet? Het is belangrijk dat je duidelijk aangeeft aan je baas wat haalbaar is en wat niet.


2. Komt deze opdracht mijn carrière ten goede en past ze binnen mijn functieomschrijving? Met een gezonde dosis carrièreplanning is niets mis. Je mag je dus zeker afvragen of die opdracht die je baas je in de schoot werpt je carrière zal vooruithelpen en binnen je functieomschrijving past. Gaat het om een taak die niet in je jobomschrijving staat? Dan zijn er twee mogelijke scenario’s:

Het is een routinekarwei dat nu eenmaal afgewerkt moet worden (administratie, gegevensinvoer, correspondentie, telefoontjes, …) en geen specifieke vakkennis vraagt. Het is een uitdagende opdracht waarvoor je nét iets verder uit je comfortzone moet treden dan gewoonlijk, maar die wel binnen je interessesfeer en capaciteiten ligt.


Lees verder op Robert Half

Recente blogposts

Alles weergeven