Multitasken: ban die chaos uit je hoofdOnze aandachtsboog is op 10 jaar tijd gehalveerd, blijkt uit Canadees onderzoek. Momenteel slagen we erin om ons gemiddeld 8 seconden te focussen. De grote boosdoeners zijn onze smartphones en een veelvoud aan prikkels die op ons afkomen. Denk maar aan de pop-ups die op je scherm verschijnen terwijl je aan het werk bent, de geluidjes en trilsignalen van smartphones die berichtjes ontvangen overal om je heen, om nog maar te zwijgen van alle bewegingen die je bij je collega’s of door het raam opmerkt. Op een dag gaat dus heel wat tijd verloren.


Wat hebben onze hersenen nodig?

Onze hersenen hebben nood aan regelmatig afdwalen en dagdromen. Het liefst van al ervaren ze zo weinig mogelijk prikkels, maar uiteraard moeten we ook efficiënt met onze tijd omgaan. Daardoor is het belangrijk om doeltreffend te werken, en je aandacht erbij te houden, om nadien gebruik te kunnen maken van die broodnodige ‘niets doen’-tijd.


Oorzaken van een verminderde concentratie

Naast de regelmatige onderbrekingen van mails en allerlei device-geluidjes, zijn er nog oorzaken van een verminderde concentratie. Stress en slaaptekort hebben eveneens een grote impact, net als het gebruik van bepaalde medicijnen of roken en overgewicht. Een slechtere doorbloeding van de hersenen wordt door deze slechte gewoontes veroorzaakt. Ook hormonen spelen een rol. Denk maar aan “zwangerschapsdementie”. Daarnaast komen er nog bepaalde aandoeningen zoals ADHD, ADD, dementie en andere geheugenproblemen regelmatig voor.


Lees verder op Wolters Kluwer

Recente blogposts

Alles weergeven