Meer veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werk is een basisprincipe en zou de eerste prioriteit van het bedrijf moeten zijn. Pas als dat in orde is, worden zaken als prestaties relevant. Hierbij een aantal tips om de veiligheid op de werkvloer te verhogen.Het management moet het goede voorbeeld aan de medewerkers geven

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als het management niet laat zien zich met veiligheid bezig te houden, is het niet realistisch dat de medewerkers dit wel doen. Er ligt dus een extra verantwoordelijkheid op de schouders van de leidinggevenden. Vooral zij moeten volledig op de hoogte zijn van de geldende regels en laten zien dat zij deze serieus nemen. Het is bovendien handig als medewerkers met eventuele vragen omtrent veiligheid bij hun leidinggevende terechtkunnen.


Laat de feedback van de medewerkers meewegen

Het is allereerst belangrijk dat er open gecommuniceerd wordt over veiligheid. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Niet alleen is het essentieel dat het management openstaat voor eventuele feedback, maar ook dat er – waar mogelijk – echt iets mee gedaan wordt.


Creëer een open cultuur

Voor een optimale veiligheid heerst er een cultuur waarin medewerkers elkaar kunnen aanspreken op mogelijk onveilig gedrag. Het helpt daarbij als er een sfeer wordt gecreëerd waarbij dit niet wordt gezien als een aanval, maar als een behulpzame suggestie.


Een opgeruimde werkvloer is een veiligere werkvloer

Als een werkvloer goed opgeruimd is, zal deze al veiliger zijn. Over rondslingerende spullen kunnen medewerkers struikelen en lelijk vallen. Bovendien werkt het voor iedereen fijner en comfortabeler. Het liefst ruimt iedereen spullen meteen op, maar zorg er in ieder geval voor dat alles aan het eind van de werkdag opgeruimd is.


Zorg dat de regels duidelijk zijn

Waar het nog wel eens misgaat, is dat niet iedereen weet wat de regels nu precies zijn. Stel daarom een duidelijk veiligheidsbeleid op. Hierin zouden de regels en procedures helder omschreven moeten zijn. De belangrijkste punten uit het veiligheidsbeleid zou je uit kunnen printen en kunnen hangen op plekken waar iedereen vaak komt. Het volledige beleid zou daarnaast voor iedereen eenvoudig beschikbaar moeten worden gemaakt.


Gebruik het logische verstand

Veiligheid komt voor een groot deel ook neer op het gebruiken van het logische verstand. Uiteraard kom je er met alleen gezond verstand niet, maar je kunt het zeker toepassen in veel situaties. Door bijvoorbeeld altijd eerst te denken voordat je iets doet.


Coronacrisis

Veiligheid is altijd al een redelijk gecompliceerd onderwerp, maar de coronacrisis brengt nog meer maatregelen op dit gebied met zich mee. De overheid roept iedereen om op zoveel mogelijk thuis te werken, maar dit behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Zo moet er overal anderhalve meter bewaard kunnen worden. Daarnaast moet iedereen die klachten heeft thuisblijven en moeten er in publieke binnenruimtes een mondkapje worden gedragen. Dit zijn echter slechts enkele van de richtlijnen, dus het is goed om je hier uitgebreid in te verdiepen.


Bron: Nieuwsblad De Kaap

Recente blogposts

Alles weergeven