Meer productiviteitProductiviteit. Het blijft een woord dat continu terugkomt; op je werk, in functioneringsgesprekken, tijdens evaluaties en als je zelf kijkt naar hoe je dag is verlopen. Hoeveel heb je gedaan in die paar uur? En was het genoeg? Met alle prikkels, van onder andere technologie, wil onze productiviteit nog wel eens te wensen over laten. En nu uit onderzoek van Workfront, ‘The State of Work 2020’, blijkt dat 41 procent van de ondervraagden vindt dat IT vaker een belemmering dan een toegevoegde waarde is voor hun productiviteit, is het een uitdaging om op een juiste manier met IT op de werkvloer om te gaan. Maar toch kunnen specifieke IT-programma’s en handige tools ook rust en overzicht brengen.


Tip 1: Structuur aanbrengen en organiseren

Door alle taken die we dagelijks moeten uitvoeren en de overload aan mails die we dagelijks ontvangen, willen we nog wel eens de structuur en het overzicht verliezen. Kies daarom voor handige tools zoals EverNote of OneNote: online systemen waarin alle ideeën, notities, belangrijke documenten en online knipsels opgeslagen kunnen worden.

Als je taken en verantwoordelijkheden vervolgens overzichtelijk zijn genoteerd, is het zaak om prioriteiten te stellen en het overzicht te behouden in de volgorde van werken. Daarom zijn er tools zoals Wunderlist.


Tip 2: Verbeter je focus en train je aandacht

Het behouden van focus kan een uitdaging zijn. De app Noisli kan je hierbij helpen: het is een app waarmee je een eigen geluidenset kunt creëren om daarmee je focus te verbeteren.

Naast het doorvoeren van kleine aanpassingen om je focus te verbeteren, kun je ook je aandacht trainen. Mindfulness-technieken kunnen hier van toegevoegde waarde zijn, evenals een geheugentrainer.


Tip 3: Overzicht in de mogelijkheden buiten je kantoor

De flexibiliteit om out of office te werken is een belangrijke stap, maar wanneer je out of office bent moet je natuurlijk wel aan je projecten kunnen werken. Want je meetings en afspraken gaan natuurlijk gewoon door, ook buiten de deur. Daarom zijn er tools zoals Work Hard Anywhere die je een overzicht geven van diverse kantoren, cafés en zakelijke meeting-locaties. Hierdoor kun je snel zien van welke meetingrooms of flexplekken je gebruik kunt maken.


Tip 4: Vermijd afleiding

Eén van de grootste afleidingen, zowel op kantoor als thuis, is het altijd online ‘moeten’ zijn. Om dergelijke afleiding en overload aan prikkels te voorkomen zijn er apps die helpen om ‘stilte’ te creëren. Offtime, Flipd of Moment zijn hier goede voorbeelden van. Deze tools dempen je notificaties, of laten enkel notificaties zien die prioriteit hebben. Zo kun jij beter en langer focussen.


Tip 5: Ga slim om met de technologie

Technologie laat ons sneller, efficiënter en beter werken. Mits we er goed mee omgaan. Dit kun je doen door kleine, praktische en slimme aanpassingen in je structuur. Zo check je bijvoorbeeld niet meer elke vijf minuten je mail, maar maximaal drie keer per dag, op vaste tijdstippen. Of leg je je telefoon in je tas, in plaats van op je bureau.


Volledig artikel lezen

Recente blogposts

Alles weergeven