Je kantoor verduurzamenDuurzaam ondernemen staat ook in 2020 weer centraal; een mooi moment om even stil te staan bij de mogelijkheden om je kantoor te verduurzamen. Zowel voor de grote als de kleinere budgetten zijn er voldoende mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te werken.


1. Maak je pand klimaatneutraal

Je kunt dit doen door op allerlei verschillende manieren minder CO2 uit te stoten: het inkopen van groene energie bijvoorbeeld of het plaatsen van zonnepanelen. Ook initiatieven als een groen dak of het beteren van de isolatie kunnen hier zeker aan bijdragen.


2. LED verlichting

LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting op de markt, en zorgt daarnaast ook nog eens voor een lagere energierekening. Een LED lamp is in alle soorten en maten te verkrijgen. De lampen zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf, maar gaan vervolgens ook wel gemiddeld meer dan 10 jaar mee.


3. Een duurzaam interieur

Er zijn genoeg duurzame oplossingen te vinden om het pand milieuvriendelijk in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van circulaire meubels, duurzame verf voor op de muren of het gebruik van tweedehands tapijten als grondstof voor nieuwe tapijttegels.

4. Duurzame artikelen

Een mooie stap richting een duurzaam kantoor is de aanschaf van duurzame kantoorartikelen: gerecycleerde notitieboekjes, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen of ecologisch afbreekbare pennen. Houd natuurlijk ook rekening met het verbruik in en rondom kantoor. Zorg dat er minder papier en inkt verbruikt worden, gebruik ecologische fonts en maak gebruik van een whiteboard in plaats van flipovers.

5. Duurzame etenswaren en drinken

Er zijn verschillende merken duurzame koffie en thee die de kantine direct een stuk duurzamer maken. Max Havelaar en andere duurzame merken zorgen niet alleen voor een duurzaam kantoor maar ook voor een gezonde en verantwoorde lunchpauze. Probeer ook de menukaart dusdanig aan te passen dat deze zo duurzaam mogelijk is. Zet eens wat vaker vis op de kaart en koop alleen seizoensgebonden producten in om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden.


Bron: HNW blog

Recente blogposts

Alles weergeven