Flinke verschillen parkeren op luchthavensRegionale luchthavens zijn 21 procent duurder dan grote vliegvelden als Schiphol, Zaventem en Düsseldorf bij een week parkeren, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Dit komt met name door voordelige online reserveringsmogelijkheden die grote vliegvelden aanbieden, maar regionale luchthavens niet. Een week / 8 dagen parkeren op een regionale luchthaven kost gemiddeld 64 euro, terwijl reizigers op grote vliegvelden gemiddeld 53 euro betalen.


In het Herfstrapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende herfst- en kerstvakantie met elkaar vergeleken.


Verschil tussen groot en regionaal Nederland en België beschikken beide over twee grote vliegvelden. Naast Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport zijn de van oorsprong regionale luchthavens Eindhoven en Charleroi, mede door de uitbreiding van budget vliegtuigmaatschappijen, uitgegroeid tot vliegvelden van formaat. In het Duitse grensgebied op rijafstand van Nederland liggen nog eens vier grote vliegvelden, namelijk Düsseldorf, Keulen Bonn, Bremen en Dortmund. Airports met minder dan 2 miljoen passagiers per jaar kunnen worden aangemerkt als regionale luchthavens.


Weekend en week parkeren Regionale luchthavens hebben het imago voordeliger te zijn qua parkeren dan grote vliegvelden, maar dit klopt slechts ten dele. Een weekend / 3 dagen is 20% goedkoper (32 euro vs. 40 euro), maar een week / 8 dagen is juist 21% duurder (64 euro vs. 53 euro). Grote vliegvelden waren altijd duurder, maar door de opkomst van goedkopere online tarieven zoals P3 Lang Parkeren op Schiphol en Discount Parking op Zaventem zijn deze airports nu goedkoper dan ooit. Regionale luchthavens bieden de mogelijkheid tot online reserveren minder of niet en zijn daardoor veel duurder dan reizigers denken.

Lees volledig artikel op Vliegveldinfo.nl