Doorwerken doe je zoAfleiding ligt de hele dag op de loer. Appjes, koffie, collega's en mail zorgen ervoor dat mensen niks meer gedaan krijgen. Vijf grootste afleidingen op het werk én de oplossingen om lekker door te werken.


1. Stop met mailen Wat doe je als eerste op je werk? Je computer aanzetten en je mail bekijken misschien? Dagelijks vaste prik, maar het slurpt tijd. Volgens onderzoeksbureau McKinsey zijn werknemers die voor hun baan veel moeten communiceren meer dan 25 procent van hun tijd bezig met mailen.

Stop daarmee, zegt de Nederlandse schrijfster Kim Spinder. Zij heeft het radicaal aangepakt en is helemaal opgehouden met mailen. Ze schreef het boek We Quit Mail en geeft tips voor een leven zonder mail. 

Jezelf op een maildieet zetten kan ook. Het belangrijkste advies daar is om pas later in de ochtend naar je mail te kijken, rond een uur of elf of twaalf. Ermee beginnen zorgt ervoor dat je hele dag in het teken van mailen staat. Je hoeft niet bang te zijn om iets te missen, want als je collega's informeert over je maildieet, zul je zien dat ze makkelijker bellen of gewoon niet meer mailen. Allerlei mail onnodig binnen het bedrijf cc'en aan iedereen leidt ook al tot veel nutteloze mailboxvulling. Daar ligt een taak voor leidinggevenden. En belangrijker nog: zelf mailen zorgt voor terugkerende mail. Wie mindert, zal ook minder krijgen.


2. Kom niet op sociale media

Kreeg je ooit een voldaan gevoel van sociale media? Waarschijnlijk niet. Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en Snapchat zijn ideaal om tijd mee te verdoen, maar op het werk zijn het enorme hindernissen. Net als met mailen geldt ook hier dat het moeilijker wordt als je zelf dingen gaat posten. Dat leidt er immers toe dat je telkens terugkeert om te zien of iemand heeft gereageerd en om weer te reageren op de reacties. 

Wil je iets afmaken, plan dan je ochtend vrij en kijk ook niet naar mail of sociale media. Met de snelheid waarmee je dan kunt doorwerken is er tijdens de lunch genoeg tijd om de gemiste likes, mentions en andere interacties in te halen. Besef ook dat die media er alles aan gelegen is om je aandacht te trekken. Dat kun je goed voorkomen door al hun meldingen op je telefoon te blokkeren. En maak de drempel voor jezelf hoger: installeer bijvoorbeeld geen apps, zodat je meer moeite moet doen om online het medium op te zoeken en te gebruiken.


3. Sluit je af

Nu je geen mail leest en ook sociale media vermijdt, staat niks je meer in de weg om in de ochtend flink door te stomen in je werk. Alhoewel. Via je browser ligt er een wereld van digitale afleiding voor je open. Alsof je aan het afvallen bent, maar wel een schaal slagroomsoesjes naast je computer zet. Een computerprogramma als Freedom sluit je internettoegang af. Je kunt kiezen om bepaalde sites te blokkeren of je hele internettoegang voor een bepaalde periode. 

Het programma houdt rekening met gebruikers die voor de verleidingen dreigen te bezwijken door het extra moeilijk te maken Freedom af te sluiten. Soms moet je dan de computer helemaal opnieuw opstarten.

Je kunt ook fysiek offline gaan. Zoek een plek zonder wifi en ga daar werken.


Lees verder op AD.nl


Recente blogposts

Alles weergeven