Betere ergonomie op kantoor


De werkgroep kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld. Het is een consensus over een aantal principes rond werken op kantoor, geciteerd door HR- en well-being-specialist Attentia.


1. Zowel zittend als staand werken

Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken. Dit principe komt neer op een zit-statafel als standaard voor elke bureelwerker. Daarbij geldt de aanbeveling dat men elke 30 minuten de zittende houding dient te onderbreken.


2. Recht op stilte

Bij geconcentreerd werk moet er altijd de mogelijkheid zijn om in een stille zone te werken. Het gaat dan om een afgesloten ruimte voor één persoon of een stiltezone voor meerdere mensen waar overleg en telefonie niet toegestaan zijn.


3. Eigen werkplek

Gebrek aan privacy is naast lawaai de grootste ergernis in een open kantoor. Voor wie bijna elke dag op kantoor zit, is een eigen basiswerkplek de aanbeveling. Wie vier dagen per week op dezelfde locatie aanwezig is, heeft recht op een eigen werkplek. Deze richtlijn gaat in tegen het flexwerken als standaard.


4. Recht op beweging

Zitten afwisselen met staan is een goed idee. Nog beter is om af te wisselen met beweging. Elke medewerker moet minstens 45 minuten per dag kunnen bewegen tijdens de werkuren. Voorts werd de ‘dynamics ratio’ geïntroduceerd: per acht werkplekken dient er één dynamisch te zitten (bureaufiets, zitbal, balance board, …). Ook staand overleggen valt hieronder.


Bron: Mark Magazine (tekst: William Visterin)

Recente blogposts

Alles weergeven