Respect afdwingen op de werkvloer


Als je net nieuw bent op je werk, of je hebt nog niet zoveel ervaring, dan kan het lastig zijn om respect te krijgen. Met je gedrag op de werkvloer kan je dit, ongeacht je functie, zelf afdwingen.


Forbes geeft 5 tips:


1. Luister

‘Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply’, aldus schrijver Stephen Covey. Als je mensen het gevoel geeft dat je ze echt begrijpt, dan zullen ze je eerder respecteren. Leiderschap gaat niet alleen om wat je zelf zegt, maar juist om wat je doet met wat anderen zeggen.


2. Stel vragen

Vragen stellen is niet dom: je toont juist interesse. Vraag mensen waar ze aan werken en hoe hun dag gaat. Zo creëer je onderling respect en begrip.


3. Kijk mensen aan

Als je praat of luistert, kijk de ander dan aan. Laat je niet afleiden door je scherm of telefoon. Laat blijken dat je focus bij die persoon ligt, zodat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Ook op deze manier wordt er een onderlinge band geschept en ontstaat er wederzijds respect.


4. Praat één-op-één

Gebruik de tijd voor en na vergaderingen om één-op-één het gesprek aan te gaan met collega’s. Mensen vinden het fijn als ze hun visie, vraagstukken en zorgen met anderen kunnen delen, zonder dat de hele groep meeluistert.


5. Behandel iedereen met respect

Als je zelf gerespecteerd wilt worden, behandel anderen dan ook met respect. Niet alleen mensen die de baas zijn verdienen respect, ook de stagiairs en schoonmakers.


Bron: Intermediair

Recente blogposts

Alles weergeven