Vijf Vlaamse topvrouwen delen hun carrièretips

Vrouwen aan de top vormen nog steeds een minderheid. Tijd voor actie! Stepstone vroeg vijf Vlaamse topvrouwen naar hun belangrijkste carrière-advies.

‘Durf naar voren te stappen’ - Sarah Timmermans, managing director bij Opel Belgium

‘Wil je hogerop geraken? Durf dan naar voren te stappen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen vaak zelf dat glazen plafond creëren. Net omdat ze denken dat een plek aan de top niet haalbaar is, lukt het hen niet om die ambitie waar te maken. Daarnaast merk ik dat heel wat vrouwen het gevoel hebben dat ze tussen carrière en gezin moeten kiezen en niet voor beide durven gaan. Uiteraard is die combinatie niet altijd evident, maar als je het écht wil, kan het best. Vrouwen mogen wat mij betreft wat vaker ja zeggen. 

‘Bouw een sterk netwerk op’ - Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium

‘Reynaers Almuminium is een familiebedrijf. Mijn afkomst geeft uiteraard voor een belangrijke voorsprong gezorgd, maar een goede opleiding is net zo doorslaggevend geweest. Toen ik na mijn rechtenstudie in het bedrijf wou stappen, voelde ik dat ik op een aantal vlakken tekortschoot, dus heb ik nog een MBA gevolgd. Die studies gaven me niet enkel meer vertrouwen, ze lanceerden me ook in een internationaler gezelschap. Ook vandaag vind ik een goede opleiding van grote waarde. Hoe hoger op de ladder, hoe harder de concurrentie. De weg naar de top is niet makkelijk, of je nu man of vrouw bent. Onderschat het belang van een goed netwerk niet. Dat start al tijdens je studie. Door je aan te sluiten bij een studentenvereniging leg je een goede basis. Bouw later niet enkel binnen het bedrijf waarvoor je werkt goede contacten op, maar zorg voor een breder netwerk. 

‘Zet niet te gauw een stap terug’ -  Ann Claes, CEO van JBC

‘Vandaag staan er gelukkig al meer vrouwen aan de top dan vroeger, maar toch ben ik geregeld de enige vrouw aan de vergadertafel. Ik heb de indruk dat vrouwen zich nog steeds meer aan het gezin aanpassen dan mannen. Ook in ons bedrijf merk ik die mentaliteit. Is een van de kinderen ziek? Dan blijft de vrouw meestal thuis. En op momenten dat het moeilijker gaat of stress de bovenhand neemt, lijken vrouwen te geloven dat minder werken de oplossing zal bieden. Als een stapje terugzetten je echt gelukkiger maakt, is dat natuurlijk prima. Maar twijfel je daaraan? Denk er dan goed over na. Het leven is te kort om je dromen niet na te jagen. Zorg ervoor dat je later geen spijt krijgt van bepaalde keuzes.

‘Fake it till you make it’ - Conny Vandendriessche – ook bekend van het Vier-programma ‘Leeuwenkuil’ – richtte 20 jaar geleden Accent Jobs op en staat aan het hoofd van Stella P.

‘Een van mijn favoriete leuzes is ‘fake it till you make it’. In mijn beginjaren als ondernemer was ik absoluut niet altijd zelfzeker, maar ik deed me wél zo voor. Op den duur word je vanzelf zekerder van je stuk. Met een glimlach, enthousiasme en respect voor anderen bereik je zoveel meer. Probeer dat twijfelen aan jezelf toch eens achterwege te laten. Vrouwen plaatsen zichzelf te vaak (en onterecht) langs de zijlijn. 

‘Durf te onderhandelen over je loon’ -  Anja Van Mensel, CEO Studio 100.

 ‘Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen iets hoger boven het maaiveld moet uitsteken om tot de top toegelaten te worden. Een man geniet sneller geloofwaardigheid en dat is niet terecht. Dat gezegd zijnde denk ik dat er ook minder vrouwen zijn die een positie aan de top ambiëren. Voor elke 100 ambitieuze mannen, zijn er 50 vrouwen. Dat zorgt vanzelf voor meer mannen aan de leiding. Waar ik het veel moeilijker mee heb is ongelijkheid op vlak van verloning. Dat mannen voor dezelfde job nog steeds meer dan vrouwen verdienen, vind ik niet te verantwoorden. Loon naar werk is voor mij een basisrecht. Een van mijn carrièretips luidt dan ook: durf te onderhandelen over je loon. 

Lees het volledige artikel op Stepstone